‹ назадначало 24.04.2019
 

Злоупотреба с алкохол


 Консумацията на алкохол е една от проявите на нездравословен начин на живот и е проблем за повечето страни в света, включително и за България. Над 200 са заболяванията и състоянията, свързани с наранявания,причинени частично или изцяло от консумацията на алкохол:

  • физическа и психологическа зависимост,
  • психични и поведенчески разстройства,
  • тежки хронични незаразни болести –цироза на черния дроб, някои видове рак,сърдечносъдови заболявания,
  • наранявания в резултат от насилие,
  • пътнотранспортни и други инциденти.

Тревожен е фактът, че над 62%от децата на 10-19 години са опитвали алкохол,като средната възраст на първата консумация е 13 години.
Консумират алкохол 48% от тях,ежедневно – 1.4%,понякога – 46.6%.Повече от 10 пъти през годината са се напивали 2.6% от учениците,като най-висок е делът на 15-19-годишните момчета.От 4 до 10 пъти са злоупотребили с алкохол 5.7% от децата.
Родителите трябва да са сигурни къде и с кого децата празнуват. Обикновено по празници учениците консумират алкохол. България е на шесто място в Европа по този показател. Много тревожна е тенденцията за едновременно пиене на алкохол и пушене на марихуана, тъй като учениците я смятат за безобидна, а това може да доведе до безсъзнателно състояние. Алкохол в комбинация с наркотик е едно от най-страшните неща.
След тежка алкохолна вечер - да се пие ли вода или не, какво да се яде?
Може да се пие вода, защото алкохолът ще премине по-бързо през бъбреците и ще бъде изхвърлен от организма. Топла супа или друга течна храна ще подобри състоянието и човек ще се почувства освежен.Глюкозата, захарният разтвор, медът са неща, които участват в метаболизма на алкохола и когато се прекали с алкохол може да настъпи състояние на хипогликемия - изчерпване на захарния състав в организма, което може да доведе препилия човек до изпадане в безсъзнание.
 При подобна ситуация близките обикновено смятат, че опияненият човек "ще поспи и ще му мине", но не е така. Пияният трябва да бъде "напоен" със захарен разтвор, защото захарта в организма му липсва, тъй като тя е участвала в обработването на изпития алкохол. Липсата на захар в кръвта води до тежки последици, до смърт на много мозъчни клетки.
Ензим алкохолдехидрогеназа разгражда алкохола и от него зависи усвояването на алкохола. В човешкия организъм той се намира в пет форми в различните органи. Има хора, които при чаша алкохол, независимо дали силно концентриран или не, получават сериозно зачервяване на лицето. Това показва, че алкохолът не може да се разгради, защото липсва в достатъчно количество точно този ензим.

Ние от МКБППМН – Айтос съвместно инсп. ДПС и младежки БЧК – Айтос  проведохме срещи с три девети класа от СУ „Христо Ботев“ в периода 22-24.04.2019г., като целта която си поставихме бе свързана със запознаване подрастващите за вредите от системната употреба на алкохол и какво изпитва човек сериозно злоупотребил с алкохол. За целта бе направена демонстрация с желаещите ученици, които да изпробват специално създадени очила симулиращи злоупотреба с алкохол. Реакцията на учениците бе различно от изказвания, че когато са пили „чак толкова зле не е било“,  че се чувстват по-ниски, че не могат да преценят къде са им ръцете  и краката, че имат световъртеж, че не могат да преценят колко отдалечени са предметите от тях, че им се вие свят, че имат усещане на гадене  и др. С много смях премина демонстрацията, но това което за нас бе изключително важно е, че всички ученици декларираха, че никога в състояние не биха управлявали автомобил, както и не биха се качили при водач, който е употребил алкохол, като вече имат в предвид колко нереалистична  е неговата преценка за собственото му тяло и за света около него!

Предстои такива часове да се проведат  и в други училища на територията на Община Айтос.

 

Още снимки :  Злоупотреба с алкохол

 

 

 Галерия