‹ назадначало 27.11.2018
 

Трафикът на хора


Във връзка с кампаниите по превенция осъществявани от МКБППМН с цел запознаване на учениците с рисковите поведния на 19ти ноември в заседателната зала на Община Айтос бе проведена среща с учениците от 9 клас на СУ „Христо Ботев”,  представител на Областна дирекция „Гранична полиция” и инспектор ДПС към РУ - Айтос Нели Георгиева.

Учениците имаха възможност да изгледат няколкоминутни анимационни филмчета, чрез които те видяха до каква трагедия може да се стигне, когато безкритично се сприятеляваме с хора в социалните мрежи  и колко лесно е да бъде подведен младият човек, който от желанието си да бъде харесван и обичан, може да попадне в немислими за него ситуации -  да бъде принуждаван да извършва недопустими, унижаващи личността му действия, които под страх от срам и унижение да не желае да сподели с никого и да потърси помощ. Учениците проведоха активна дискусия с представителите на полицията, относно видовете най-често въвличане, как се случва разкриването и дали са имали моменти, в които ги е било страх за тях самите или за семейстата им, тъй като стана ясно, че трафикът е една от най-доходосните престъпни дейности. Обсъдена бе и темата, трафик на хора с цел трудова експлоатация, тъй като учениците са във възраст в която имат желание за работа и са лесно монипулируеми. Те чуха примери от реалните разследвания по които са работили полицаите, в част от които са били въвлечени и хора от гр. Айтос. Вниманието на учениците бе насочено към начините за превенция, а именно внимателно подбиране на сприятеляваният в социалните мрежи, критично отношение към подаръците и обещанията, които получават и как да се подсигурят при бъдещи пътувания извън страната.

На 26.11.2018г. е планирана среща с учениците от СУ „Никола Й.Вапцров”

Трафикът на хора е съвременната форма на робство! Трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права!

Гореща телефонна линия за сигнали за трафик на хора –тел. 080020100

 

Още снимки : Трафикът на хораГалерия