‹ назадначало 31.10.2016
 

Трафик на хора


На 27 октомври 2016г. МКБППМН – гр. Айтос проведе информационен семинар предназначен за учениците от община Айтос във връзка с 18-ти октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. Лектор на семинар беше Росица Янева – секретар на Местната комисия за борба с трафика на хора гр. Бургас.

Г-жа Янева разясни на учениците, че Трафикът на хора е организирана криминална дейност, свързана с експлоатацията на жертвата, като целта е висока печалба. Трафика на хора в световен мащаб носел доходност, подобна на тази от продажбата на наркотици и оръжия. Най-разпространени форми на трафик, за които й учениците се сетиха са сексуална и трудова експлоатация на хора. Трафикът на хора е една от най-сериозните форми на потъпкване на основните човешки права, тъй като е съпътстван от насилие, контрол, принуда и фалшиви обещания. За по-голямата част от обществото този проблем звучи нереален или далечен от тях, но истината е че България е на водещо място по трафик на момичета с цел сексуална експлоатация.

         След като учениците показаха добро познаване на темата, г-жа Янева сподели истинските истории на малка част от многобройните случаи на жертвите на трафик, с които работи Местната комисия за борба с трафика на хора в гр. Бургас и защитеното жилище за жертви на трафик.

           Първата история бе за младо момиче, студентка на 23г., която няма никакво самочувствие, отхвърлена от обществото. В социална мрежа се запознава с мъж на 40г. от гр.Сливен. Любезният господин започва да я ухажва, срещат се и започват редовно да излизат заедно, като той я води в изискани заведения и й прави подаръци от скъпи, маркови магазини. Съвсем естествено момиче се влюбва в него. След две седмици живот като в приказка той й разкрива какво точно работи - че е сводник, но много я обича и държи на нея, за това и предлага заедно да заминат за Германия. Там тя щяла да работи като проститутка, за да могат лесно да съберат пари за красива къща, където заедно да живеят щастливо. Момичето е толкова влюбено и толкова уплашено, че „принцът” на нейните мечти може да замине и тя да остане отново сама и нещастна, че решава да тръгне с него. Това което се случва с нея там, е доста по-различно от представата, която й е била създадена – той я продава на сводник и повече никога не я търси. Г-жа Янева обясни на учениците, че хората които набират жертвите си за трафик са умели и добре обучени, те успяват до такава степен да прелъстят момичетата и да спечелят тяхното доверие, че те са готови да се продадат за тях.

Друга истинска житейска история бе за млада девойка,  подлъгана от своя братовчед да замине Германия, където той й бил намерил работа като детегледачка и щом тя пристига я продал на сводници. Това бе пример как не само непознати могат да бъдат сводници. Това могат да са близки хора, към които се отнасяме обикновено безкритично.

          Най-голям интерес и дискусия предизвика случая за жена, която осем години проституира в Холандия съвсем доброволно. След много години тя разбира, че парите, които би трябвало сводника да внася в банка ги няма. Това бе дадено като пример за това, че според българското законодателство всяка експлоатация е наказуема. Жената е работила доброволно, с усмивка и с желание, тъй като в Холандия проституцията е легална. Нейните претенции и подадената жалба срещу сводника й са за възнагражденията, които тя е заработила за тези 8 години. Жената била с толкова добра памет, че успяла в полицията да разкаже какво се е случвало с нея почти всеки ден за тези години. Било изчислено, че за времето в което тя  е работила, нейният сводник е спечелил повече от един милион евро.

            Наскоро в защитеното жилите за жертви на трафик е потърсило помощ момиче, което 15 години е работило на околовръстния път на Видин и е пристигнало само с една малка торба с дрехи. Това е всички, което тя е имала след тези 15 години работа!

Последваха редица примери за вътрешен трафик - трафик на хора в границите на  страната. Жертвите са набирани от икономически по-изостанали райони на България и транспортирани към по-развитите части на страната - лятото по черноморските курортни комплекси и марски градове, а след края на сезона се прехвърлят по зимните курорти.

            Друг вид трафик, който бе обсъден бе продажбата на бебета и органи. Бургаска област води в класациите за продажба на бебета – много били примерите за жени от ромския етнос, които като единствено препитание на многочелядните си фамилии продават бебета Гърция.

 Регистрираните официално случаи на трафик на хора в Бургас за една година са около 50-60 жертви, но това са само тези, които са подали жалба в съда. България и Румъния са страните от Европейския съюз с най-много жертви на трафик.

Цел на информационния семинар бе учениците да бъдат чувствителни и да не толерират насилие спрямо тях. Г-жа Янева обясни колко е важна връзката с родителите или с възрастен на когото могат да имат доверите, и когато да потърсят за помощ, ако усетят че с тях се случва нещо нередно. Сподели и нещо много важно с учениците: че желанието за бърз успех, лесното натрупване на капитал и лъскавият начин на живот, който се обещава, са най-лесните „кукички” на които трафикантите „улавят” жертвите си. Че цената на успеха е в постоянството, личностното надграждане на знания и умения и мотивацията да ставаш все по-добър и като човек и като професионалист.

         На присъстващите ученици, педагогически съветници и учители бяха раздадени значки и безплатни материали, за да могат да споделят видяното и наученото със съученици и колеги.

 Гореща телефонна линия за сигнали за трафик на хора –тел. 080020100

 

 Галерия