‹ назадначало 25.10.2016
 

„СПАСИТЕЛЯТ” бе в Айтос


На  28 октомври в читалище „Васил Левски- гр. Айтос” със съдействието и финансовата подкрепа на МКБППМН-Айтос и Община Айтос учениците и жителите на града имаха възможността да се насладят на прекрасната актьорска игра на артистите - Ивайло Захариев, Вера Среброва, Сребрина Христофорова и Валентин Балабанов в съвременната пиеса "Спасителят" от Валентин Балабанов.

Вниманието на зрителите бе фокусирано върху една човешка драма, породена от безпътицата на живота, тласнала Нели в бездната на свят залят от наркотици. Омагьосаният кръг, в който е въвлечена ( зависимаст – насилие – проституция - дрога ), създаден от наркопласьора Стив е довел героинята до деградация и пълна апатия към живота.

В своето забързано ежедневие, погълнато от битови, професионални и финансови проблеми, ние възрастните забравяме за рисковете, които са около нашите деца, а те не са никак малко. Забравяме, че техните проблеми незначителни в нашите очи са много често повод и причина те да потърсят решение извън дома, сред приятели и понякога под въздействие на опиати да се опитат да се справят, да се приобщят или да забравят това което им тежи.

          Според последните изследвания на Националния център по наркомании:

- злоупотребяващите с хероин са между 50 000 – 60 000 души

- с кокаин – между 8000 и 15 000

- с различните форми на канабис – около 120 000

Изходът на всеки четвърти наркоман е фатален и завършва със смърт, като възрастта на започващите е спаднала до 12 години.

Това е причината ние от МКБППМН – Айтос, директорите и педагозите от училищата в гр. Айтосна  да търсим различни варианти, чрез които да искаме младите хора от града да бъдат предпазливи, критични и информирани за рисковете, които крият наркотичните вещества. Вниманието което получи, интереса който събуди постановката „Спасителя”, желанието на учениците да дискутират и след нейния край показва, че сме намерили верния начин да говорим по този наболял проблем.

Чрез средствата на театралната игра в спектакълът “СПАСИТЕЛЯТ” зрителя съпреживя, нелеката история на едно момиче на  18 години, което е станало наркоманка по най-прозаичния начин / да опитам, да не съм различна от другите /, схемата в която е въвлечена от наркопласьора (получава дрога – проституира - получава нова доза и така безкрай) и опитите й да се измъкне от този ад. В представлението се показа безкруполността на наркопласьорите - за тях чуждия живот няма стойност, а трагедията на Нели и такива като нея са само средство за получаване на нови доходи. Дори любовта и приятелството на случайно попадналия в ситуацията Спас, не са в състояние да я измъкнат от лапите на наркомафията.

Учениците с интерес гледаха постановката, задълбочени в сериозния проблем, който всеки ден,  за съжаление развива все по-голяма скорост и обхваща по-големи групи от млади хора.

След пиесата Ивайло Захариев /в ролята на „Спас”, от където произлиза заглавието - „Спасителя”/ остана на сцена за откровен разговор с всички, които имаха желания да го чуят и да дискутират с него. Думите му сме убедени, че докоснаха слушалите го, тъй като бяха думи на някой съпреживял проблема, загубил близки и познати в битката с този порок, наблюдавал приятели, които губят част от себе си и достойнството си, само защото не са могли да се преборят със своята зависимост, а и със системата за разпространение и правилата на които тя се подчинява.

Темата НАРКОТИЦИ не е абстрактна, не засяга само големите градове, нейни жертви не са само хора с „високи” доходи. Наркотиците са до и около нас и от самите нас зависи да предпазим самите себе си и тези които разчитат на нас в своето израстване, за това ние от МКБППМНІАйтос няма да престанем да търсим различни варианти да информираме и алармираме за рисковете при употребата им и за жертвите които дават и в които ни превръщат!Галерия