‹ назадначало 17.04.2018
 

Ротари - Айтос с втори патриотичен проект за ученици - "Народните будители и АЗ"


 Ротари клуб - Айтос за втора поредна година реализира проект „Народните будители и АЗ“ - една патриотична инициатива, насочена към децата на Айтос, и в която за първи път ще се включават и ученици от училището в с. Руен. Проектът има за цел да представи на младите хора имената и дейността на онези български възрожденци и велики българи, които са оставили своя отпачатък в създаването, израстването и просперитета на българската държава.

Учениците и техните ръководители приеха предизвикателството да извършат издирвателска и събирателска дейност за факти от живота и делото на поне един велик българин. В учебниците по история и по литература ги има биографиите на тези велики българи, но често се изпускат причините и подбудите, довели до развитието и израстването им, е становището на Ротари - Айтос.

"Проектът, в който главна роля играе учениковата праралелка, е една стъпка в посока към завръщане на моралните ценности в българското общество. Идеята е, научавайки историята на великите българи, градили през вековете българщината и българския дух, учениците да се изпълнят с национална гордост и патриотизъм. Нашата цел е да надграждаме постигнатото от първото издание на това патриотично състезание. Искаме да предоставим на младите хора форум за творческа и духовна изява, да им създадем условия за едно духовно преживяване и усещане за единство, като направим този форум обществено достояние.", коментира  Стоян Стоянов, Президент на Ротари клуб - Айтос.

Вече е ясен регламентът за надпреварата. СУ "Елин Пелин" - Руен ще участват с шестите си класове, а двете айтоски средни училища - СУ "Христо Ботев" и СУ "Никола Вапцаров" - с осмите класове. Проведени са вътрешноучилищните състезания, финалът ще е на 24 април т.г. в салона на НЧ "Васил Левски 1869" - Айтос.

 МКБППМН - Айтос научи и със знанията си за коя от великите личности на България ще се явят трите отбора на финала. Руенските ученици са избрали Иван Вазов, участниците от СУ "Христо Ботев" - Айтос изучават усилено живота и делото на Капитан Петко войвода, а отборът на СУ "Никола Вапцаров" - Айтос ще покаже резултатите от издирвателската си работа за личността на Христо Ботев.

 Галерия