‹ назадначало 13.12.2018
 

"ПЕТЛИТЕ" С ПРЕМИЕРА НА АЙТОСКА СЦЕНА


Като коледен подарък за учениците, и в желанието си да подкрепи усилията на младите таланти на Танцова формация "Петлите", Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ към Община Айтос откупи новия им спектакъл "Легендата". Премиерата на бургаската формация в Айтос беше на 12 декември на сцената на НЧ "Васил Левски 1869". Ученици и граждани имаха свободен достъп до читалищния салон, за да видят спектакъла, с който "Петлите" отбелязват 12-ти рожден ден.

Според ръководителя на състава Георги Димитров, това е най-мащабният проект от създаването на ТФ"Петлите" през 2006 г. доо сега. "Легендата" съчетава по модерен и съвременен начин в едно цяло народни танци, огнено шоу, пиротехника и гайди на живо.

Формацията е създадена от Димитров, възпитаник на бившия интернат "Александър Георгиев - Коджакафалията". В "Петлите" младият мъж влага цялата си любов и талант в защита на различни социални каузи. Димитров и Никола Паруше са автори на идеята за новия спектакъл. Екип от професионалисти стои зад 15 -те талантливи деца, които видяхме на сцената в Айтос.  Хореографията е дело на Десислава Скъкълова, Николай Парушев и Кристияна Гюрова. Костюмите - на Камелия Цонева и Атанаска Маринова. Визия - Стела Иванова.

Младата айтоска публика дълго аплодира връстниците си на сцената, които с танци разказаха легендата за крепостта Русокастрон до село Русокастро, записана през 50-те години на миналия век от местния краевед Никола Проданов. Той слушал разказа на 86-годишния дядо Марко на "Русин камък" за мома Руса и змея, който се влюбил в нея.

С "Легендата", МКБППМН - Айтос успешно приключва 2018 г., която беше наситена с много и интересни прояви - концерти, конкурси, театрални постановки, лекции, дебати, изложби и състезания, чиято основна цел е да осмислят и наситят със спорт, култура и знания свободното време на учениците като превенция на противообществените прояви.Галерия