‹ назадначало 03.12.2018
 

Първи декември е Световният ден за борба със СПИН


 Първи декември е Световният ден за борба със СПИН. Тогава Световната здравна организация, в стремежа си да насочи общественото внимание към проблемите на ХИВ/СПИН и да подчертае необходимостта от подкрепа и разбиране за хората, живеещи с вируса ХИВ, обявява 1-ви декември за Световен ден за борба със СПИН.
 Международният символ на борбата с ХИВ/СПИН е червената панделка. Тя е израз на солидарността към хората, живеещи с ХИВ и обединява усилията на хората в общата борба срещу болестта. Червеният цвят на панделката едновременно символизира любовта, като така изразява съпричастността към засегнатите от заболяването; кръвта, като така изразява болката, причинена от загубата на близките, починали от СПИН; яростта, като така изразява безпомощността, с която се приема заболяване, за което няма окончателно лечение. Червеният цвят също е и предупреждение да не се подхожда лекомислено към и да не се пренебрегва един от най-големите проблеми на нашето съвремие.
 Този ден е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ. Правителствени и неправителствени организации по света отбелязват датата с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.
В Община Айтос  деня бе отбелязан чрез кампании по училищата осъществени в сътрудничество с младежите от БЧК, медицинските специалисти по училищата и МКБППМН.

 

Още снимки : Първи декември е Световният ден за борба със СПИНГалерия