‹ назадначало 24.07.2020
 

Наркотиците. Избери живота!


Да се напиеш с приятели или да вземеш дроги отначало е весело. Всички те уверяват, че не е опасно и че можеш да го контролираш. Но рискът е голям. Много по-голям, отколкото си мислиш! Започваш да го правиш сам или все по-често се събираш с приятели, които също консумират дроги, алкохол или таблетки – така това става съвсем нормално за теб. В началото може и да е вълнуващо, но скоро очарованието на забраненото и непознатото изчезва. Същевременно обаче ти не можеш вече без него. Ако не си в състояние да изкараш деня без тези неща, а мислите ти се въртят все около това, къде и как отново да ги получиш, значи си попаднал в капана на зависимостта. А зависимостта е болест.

Има една сфера в България, която вече удави във водовъртежа си от безизходност хиляди семейства. Става дума за наркотиците и за децата, които посягат към тях. Нека не наричаме всички наркомани или дори зависими, някои изтеглят късата клечка и загробват и своя, и живота на семействата си. Много други се движат на опасната граница на експеримента.

Стигнали дъното или устремили се към него, всички тези деца под 18 години имат една обща характеристика - те са успели да доведат близките си до стрес, отчаяние, мъка. Само едно съмнение стига, за да влезе в ума на родителя ужасната мисъл, че детето му може да умре внезапно. И тази мисъл далеч не е без покритие: не са един или два случаите, в които първата доза причинява смърт или доживотна инвалидизация.

Зависимостта засяга всички области на живота: здраве, семейство, училище, работа, пари.

Отначало пристрастяването става постепенно. Парите скоро свършват и няма с какво да се платят алкохолът и наркотиците. Ясно е, че пияният или дрогиран човек не може нито да се учи, нито да работи добре. Може да зареже училището или да спре да ходи на работа, а после и да я загуби. За да се сдобият с пари или с таблетки, много от пристрастените започват да крадат или да продават дроги. Тогава проблемите с полицията са неизбежни. А бъде ли вписано подобно нещо в нечие досие, то си остава там! Зависимостта не може дълго да се прикрива. Следват проблемите в семейството.

Оказва се, че възрастта, в която подрастващите опитват за първи път наркотик, продължава да намалява, а заради своята достъпност дизайнерските дроги вече са не по-малко разпространени сред децата, отколкото марихуаната. Дизайнерските дроги отключват състояния, граничещи с шизофрения. Все повече млади хора посягат към дизайнерска дрога. Тя обаче не е толкова безобидна, а дори е смъртоносна, сигнализират експерти. Тези видове наркотици са създадени чрез модифициране на съществуваща химическа структура с цел заобикаляне на мерките за контрол на наркотиците и засилване на ефекта на веществото. Създадените нови субстанции са извън списъка на забранените вещества и по силата на това, стават законна дрога. Тези вещества се продават законно в интернет и в различни магазини.

От наркотиците няма никаква полза за човешкия организъм
Става въпрос за химически съединения, които променят психичните функции на човека, но има и качеството да пристрастяват – както психически, така и физически. Техните странични ефекти са много тежки и с право казваме, че няма стар наркоман, защото или спираш докато си млад, или умираш докато си млад.
Те водят до тежка психична промяна, която граничи с шизоидни, параноидни отклонения. Т.е. променя човека с цялата ценностна система и неговото социализиране.


КАНАБИС

На канабиса се дължи всяко седмо заболяване от шизофрения ...

засяга цялостното мозъчно състояние – успокоение, еуфория, фантазиране, засилена чувствителност към звуци и шумове, сънливост и дезориентация за времето;

скорост на усещанията – първите ефекти настъпват в рамките на няколко секунди след употребата; пиковият момент следва след минути и спада след около 45 минути, като ефектът на наркотика трае в рамките на 90 – 120 минути;

оказва влияние на тялото – кръвясали очи, пресъхнала уста, леко ускорено сърцебиене, ниско кръвно налягане и краткотрайно влошаване на паметта; променя зрението и честотата на психичните явления (психометричната система);

стимулира апетита – кратки изблици на изострен глад;

негативни ефекти:

променя възприятията и вниманието;

засяга способността за преценяване, мотивацията и паметта за скоро настъпили събития;

предизвиква параноя и респираторни заболявания.

 

АМФЕТАМИН

Бумът НА АМфЕТАМИНИ — Психолог Добрева - Консултативната ...

амфетаминът засяга сериозно функциите на организма – зъбните венци се опъват, челюстта се сковава, продължителната употреба всъщност води до непрекъснато разяждане на зъбите; апетитът е силно подтиснат и ходенето по нужда става рядкост; повишават се кръвното налягане и сърдечният ритъм.

амфетаминът уврежда мозъка – ментално усещане за самоувереност и въодушевление със засилено желание за комуникация; стимулира цялата централна нервна система, повишава бдителността и издръжливостта; редовните потребители говорят бързо и продължително, но без връзка.

силно желание за още – трудности да се устои на желанието за нова употреба на наркотика.

негативни ефекти – силна депресия (изключително неприятен дискомфорт), тежко сърцебиене, високо кръвно налягане, параноя, агресивност. Към амфетамина се развива силна зависимост.
 

ЕКСТАЗИ (МЕТАМФЕТАМИН)

Алкохолът е по-опасен от екстазито, кокаина и LSD-то - коментари ...

засяга функциите на организма – води до дехидратация, повишава температурата, предизвиква болки в стомаха, устата и зъбите; силна физическа зависимост;

влияе на съзнанието – след кулминационния ефект идва силна депресия за няколко дни;

уврежда мозъчните функции – изостря сетивата, стимулира висока чувствителност;

някои ефекти се проявяват отново – ефектите от употребата може да се появят отново след няколко дни или дори седмици, което крие сериозна опасност по време на шофиране;

негативни ефекти – предизвиква потене, убива апетита (крие опасност за развиване на анорексия), безсъние, разширени зеници, стягане на челюстните мускули, гниене на зъбите, сърбежи, гадене, повръщане, диариа, зачестено дишане, неволни движения, повишено сърцебиене, повишено кръвно налягане, свиване на кръвоносните съдове, пресъхване, затруднено уриниране.


КОКАИН

Би Би Си: Хванаха рекордно количество дрога - Фактор

краткотрайни ефекти на кокаина – разширява зениците и повишава телесната температура, сърцебиенето и кръвното налягане; безсъние, загуба на апетита, усещания за лекота, раздразнителност и потиснатост;

дълготрайни ефекти – продължителната употреба или в големи дози води до развиване на параноя, която от своя страна крие опасност от агресивно параноично поведение. Когато пристрастени индивиди прекратят употребата, изпадат в депресия. Продължителното поемане през носа възпалява слизестата носна мембрана.

повторно проявяващи се ефекти – ефектите може да се появят отново няколко дена по – късно или дори седмици;

негативни ефекти – възстановяването е тежко, всичко изглежда по – трудно, мрачно, изморително; възможна е шизофрения, включително депресия, раздразнителност и хронична умора. Сърдечни пристъпи. Развива се изключително силна психическа зависимост.


ОПИАТИ, МОРФИН, ХЕРОИН

Морфин срещу ракови клетки - Интересно - Здравословен живот ...

опиатите засягат тежко мозъка – изключително бързо се преминава мозъчно – кръвната бариера, т.е. активните вещества бързо се разграждат в кръвта и достигат мозъка, което води до еуфория,  успокояване;

оказват влияние на съзнанието – огромно удоволствие, следвано от фаза на апатия и летаргия;

усещане за непотребност – след кулминацията идва инертност, унилост и депресия, усещане за неучастие в случващото се. Краен ефект от употребата е тотална апатия и унилост, всичко губи смисъл;

последващи ефекти – хероинът засяга централната нервна система. влошавайки менталните функции, предизвиквайки сънливост за няколко часа след употребата. Дрогираният може да изглежда заспал, но всъщност да е буден.

негативни ефекти – отпускане на тялото, често предозиране (кома, смърт), разпространяване на болести (чрез спринцовки и спомагателни материали). Изключително силна и тежка зависимост!

Ако родителят има достатъчно близка връзка с детето си, той регистрира промяната в поведението. Защото употребата на психоактивни вещества е поведенчески проблем. Той е свързан изцяло с промяна на поведението. И ако родителят е чувствителен на тази промяна, той ще регистрира на много по-ранен етап, че нещо се случва с детето. Което не винаги е употреба на наркотични вещества. Може да е просто кризата на порастването, която съвпада с юношеството. Така че общуването би било това, което би подпомогнало това да се реагира по-навреме и да се работи по отношение на изграждане на една здрава връзка между родител и дете.

 

ЛИТЕРАТУРА:

  1. „Наркотици? Алкохол? Таблетки? Един ден веселбата свършва.” /  Издание: 12/2015/ Deutsche Hauptstelle für Suchtfragen e. V./ стр. 2 – 4/
  2. Mvr.bg/opp/  „полезна информация / безопасност на пътя/ наркотрици”/
  3. https://dariknews.bg/novini/bylgariia /”Все по- малки деца посягат към дрогата”/ Евелина Пейчева/
  4. https://dariknews.bg/novini/bylgariia /”Дизайнерските дроги отключват състояния граничещи с шизофрения” д-р Петко Загорчев//