‹ назадначало 22.05.2019
 

"Лоши деца"


  На 07.05.2019г. около 600 ученика от 4-ри айтоски училища изпълниха залата на НЧ "Васил Левски" гр. Айтос, където с огромен интерес гледаха постановката на драматичен театър Търговище "Лоши деца". 
В поставката  румънската авторка Михаела Михайлов ни пресъздаде истинската история на няколко ученика, които са въвлечени и всеки чрез своите желания, копнежи, страхове е участник в ситуация на насилие. Учениците можаха да видят как патологичната комуникация между родители и деца, учители и ученици, съученици и връстници може да породи грозно, мъчително, болезнено взаимоотношение. 
След края на постановката актьорите останаха на сцената за един откровен разговор с всички ученици, които имат желание за това и смелост да споделят своя опит с насилието - било като свидели, жертви или насилници. 
  Един е много важният въпрос, който бе засегнат многократно и в постановката и в последвалия разговор "Какъв искам да бъда? Искам ли да съм насилник или искам да бъда добър човек?" и когато всеки от нас честно си зададе на себе си този въпрос и когато попадне в ситуация в която има насилие, нека неговата реакция и поведение да  бъдат показател за това, какъв човек е. В ситуации, в които емоцията е твърде силна, гневът е всепоглъщащ, желанието за мъст е унищожително - лесно можем да станем такива, каквито не бихме искали. Защото само да заявяваме и афишираме колко сме толерантни, да пишем статуси в Интернет, да слагаме розова фланелка един път годишно, а когато виждаме как някое дете бива обиждано, бива удряно, бива изолирано и ние не реагираме, подминаваме и или си казваме "Това не е мой проблем и не ме засяга" - това не е поведението на добрия човек който искам да бъда. 
   Към всички вас, които прочетохте това - КАКЪВ ЧОВЕК ИСКАТЕ ДА БЪДЕТЕ??????? Нека делата ни покажат, какви хора сме! 

 

Още снимки : "Лоши деца"Галерия