‹ назадначало 28.11.2017
 

Изкуството, което възпитава толерантност


 По повод Деня на толерантността, Община Айтос, Местна комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни /МКБППМН/ откупи спектакъла "Циганката" на Танцова формация „Петлите“ гр. Бургас. Предимно млади хора изпълниха читалищната зала, за да аплодират горещо таланта на танцьорите-връстници от трупата на Георги Димитров. 13 деца смениха сценичните си костюми 13 пъти само за час, за да изиграят 13 танца, които разказват за съдбата на "Циганката" - от презрителното отношение към различните, до един невероятен танцов Happy End на радостта и приятелството.
 Рядко сме виждали непрофесионална детска трупа, която професионално да представи на сцена толкова драматичен сюжетен спектакъл, създаван с много труд в продължение на близо година от хореографите Десислава Скъкълова, Николай Паружев, Марияна Трифонова и Катя Йорданова и режисьора Станимир Карагьозов, с изключителното съдействие на голямата Нешка Робева. Музиката на Горан Брегович даде началото и края на една динамична танцова композиция, която мина и през вълнуващо реге, и през закачливи мелодии, и през ромски и балетни ритми, за да ги събере много красиво в едно изключително жанрово многообразие.
Темата за толерантността е стара, но поддържа постоянна актуалност, и е предизвикателство за педагози, психолози, социолози. Това, което специалистите се опитват да внушат на децата с много усилия, изкуството успя да постигне с емоция и чувствителност, и с няколко знакови сценични образа. Направиха го "Петлите" - с изящните танци на циганката и трудния път, който трябва да извърви, докато бъде признат безспорния й талант.
 Децата на Айтос излязоха от залата видимо развълнувани. Заради уникалната среща с реалността, превъплатена в изкуство. 

 

 

Още снимки : виж тукГалерия