‹ назадначало 18.10.2017
 

Интернет и трафика на хора


На 17 октомври 2017г. по покана на Община Айтос и МКБППМН в гр. Айтос бе Росица Янева – секретар на Комисията за борба с трафик на хора – гр. Бургас. Целта на отправената покана към нея бе 18-ти октомври - Европейския ден за борба с трафика на хора. В днешният свръх информационен свят, в който растат новото поколение ученици е ясно за всички, че темата за трафика е дискутирана и позната. Целта която ние организаторите си поставихме бе, чрез реалните случаи от дългогодишната практика на г-жа Янева, да се събуди интереса на присъстващите, да стимулираме младите хора да бъдат по-разсъждаващи, планиращи и критични, както към хората около тях, така и с хората които искат да спечелят вниманието и симпатиите им.
 По темата „Интернет  и трафика на хора” бяха проведени две срещи: едната с учениците от 9, 10 и 11 клас на СУ „Христо Ботев” и  една с учениците от 10 клас на СУ „Н. Й. Вапцаров”. Учениците показа, че са наясно с основните видове трафик – с цел сексуална и трудова експлоатация, с цел продажба на органи  и бебета. Фокусът на тези срещи бе използването на интернет като средство за привличане на жертви на трафик. Учениците имаха възможност да изгледат няколко минутни анимационни филмчета, които по комичен начин им представи до каква трагедия може да се стигне, когато безкритично се сприятеляваме с хора в социалните мрежи  и колко лесно е да бъде подведен младият човек, който под страх от срам и унижение може да бъде принуждаван да извършва немислими, унижаващи личността му действия.Учениците с интерес коментираха видяното и споделяха своя опит по темата.
 Учениците научиха, че всяко третиране на личността им по начин който накърнява техните чувства, желания и права не трябва да бъде толериран. Получиха информация как биха могли да се свържат с органите по закрила, кои са институциите които биха могли да ги подкрепят и кое поведение би могло да им даде сигнал, че човекът срещи тях не е добронамерен.
 Изводът от проведените срещи бе, че доверието е основата на която се изграждат всичките ни отношения и е важно за всеки човек да има доверен близък, на когото да може да разчита в най-трудните моменти, който би му подал ръка дори когато е „паднал”  и който ще му помогне да се изправи, без да унижи наранената му личност! Доверието е базата, на която младите ще наградят любовта си, но това доверие трябва да бъде спечелено, а не да се даде даром срещу комплимент, подарък или обещание за красив живот!

Гореща телефонна линия за сигнали за трафик на хора –тел. 080020100Галерия