‹ назадначало 20.03.2018
 

Ден на розовата фланелка


  И тази година всички училище на територията на община Айтос и МКБППМН имаха различни инициативи по повод „Денят на розовата фланелка“, който се отбелязва  всяка последната сряда на февруари.
За пръв път той се провежда в Канада през 2007година, като протест организиран от двама ученици – Дейвид Шепърд и Травис Прайс. Те се обличат в розово за да символизират своята позиция и неприемането на тормоза в училище.
При откриването на учебната година в тяхното училище група по-големи ученици се подигравали и тормозели един деветокласник, защото е на училище с розово поло и доволи момчето до състояние на плач.  Заради облеклото си той става обект на агресия и насилие от страна на съучениците си. За да го подкрепят, на следващия ден неговите съученици Дейвид и Травис купуват  50  розови тениски и ги раздават в училището. Оттогава последната сряда от февруари се превръща в символ срещу насилието в училищата, а розовите фланелки стават негов белег.
Училищният тормоз се изразява в обиди, подигравки, измисляне на прякори, блъскане, удряне, взимане насилствено на пари, отправяне на заплахи за саморазправа, в случай че някой разбере за това и редица други. Поради страх повечето деца, жертва на училищния тормоз, не споделят с родителите или с учителите за случващото се с тях.
Тормозът между връстници е силно подценяван и най-често остава невидим за учителите и родителите, но той е първата и основна причина за самоубийствата сред тинейджърите, показват последните изследвания. Особено притеснително е, че чрез постоянния интерент и мобилни телефони достъпът до жертвата може да бъде 24 часа.
Училищният тормоз в повечето случаи е между връстници, съученици и обикновено е организиран от група деца срещу едно дете. Бидейки само, то изпада в пълна безпомощност. Характерно е, че тормозът се проявяа хронично, той не е еднократен акт.
Учителите много по-лесно от родителите могат да разпознаят, ако детето е жертва на тормоз, защото обикновено то е изолирано. Родителите в къщи също могат да се досетят, ако виждат детето си трайно потиснато или с разкъсани дрехи, чанти, тетрадки или често е наранено.
 На никого не би му било приятно да е обект на подигравки и насилие. Всичко би било по-спокойно и мирно в отсъствието на агресията. Отношението между хората е много важно тъй като спомага за изграждането на личността и характера на един човек. Доста често, когато детето отрано е подложено на физически тормоз, то става необщително, антисоциално, без лични интереси, затворено за нови хора в живота си. Независимо дали в училище, на работа или на улицата, винаги трябва да приемаме различните около нас.
Отбелязването на Деня на розовата фланелка ни напомня, че тормоз в училище съществува и ни подканя да помислим как да постъпваме в ситуации на тормоз, че има как и можем да се противопоставяме на тормоза ВСЕКИ ДЕН.
  Уважението помежду ни трябва да бъде преди всичко. Нека заедно положим усилия за едно ново общество, оставило зад гърба си злобата, деленето, завистта и съденето само по външния вид.

Още снимкиДен на розовата фланелкаГалерия