‹ назадначало 20.10.2016
 

Безопасен интернт - „Сърфирам безопасно”


Във връзка със зачестилите случаи на интернет престъпления инспектор детска педагогическа стая Петър Петров и членове на МКБППМН гр. Айтос проведоха срещи с учениците от V, VІ и VІІ класове на СОУ „Н.Й.Вапцаров” гр. Айтос и СОУ „Христо Ботев” гр. Айтос на 11.05.15г. и на 18.05.2015г. по надслов „Сърфирам безопасно”. Инсп. Петров запозна учениците с най-големите рискове, които ги дебнат използвайки мрежата безкритично, като заблуждаване за реалната възраст и предоставяне на лична информация, на лица които не познават, но които са успели на спечелят доверието им. Разказа случаи от практиката си на изнудване вследствие на изтичане в интернет пространството на интимни, актови снимки изпратени уж на „приятел”. Случаи на злоупотреба с профили от социални мрежи, на които злонамерени лица знаят паролата за идентификация и вход. След проведена дискусия, стана ясно, че част от обсъжданите случаи са известни на учениците, тъй като са се случили на тях или техни близки или вече са обсъждани в учебните часове.

Целта на проведената кампанията е ограничаване и превенция на престъпления и посегателства от и срещу деца. Повишаване на вниманието на малолетните и непълнолетните и осъзнаване, че интернет не е сигурно и анонимно място, в което действията им нямат последици, че понякога невниманието и шегата имат висока цена.

По мнение на участниците темата с която са били запознати и обсъжданите казуси са особено актуални сред тинейджърите, тъй като технологиите са част от тяхното ежедневие и много често не се съзнават опасностите, които дебнат в интернет пространството.

 Галерия