‹ назадначало 15.03.2017
 

Анализ на анкетата БЕЗОПАСНО В ИНТЕРНЕТ


Анкетата бе изготвена от МКБППМН при Община Айтос. Целта бе с немного въпроси (10 на брой) да се проучи в каква степен обществото е запознато с опасностите в Интернет, какви са навиците на интернет потребителите, как общуват, какво правят, когато попаднат в трудна ситуация. Получените отговорите ни дават информация, че има области в които се налага да се даде повече информация на обществеността и все още има на какво ние като родители и учители да научим децата си. Анкетата е попълнена от 174 граждани на различно възраст.

АНАЛИЗ:

От първия въпрос „Къде обикновено ползваш Интернет?” става ясно, че най-често интернет се използва в къщи - 85.5%, 8.1% посочват на друго място,  а 4.6% използват в училище, което означава че с новите модерни технология има ученици, които и в училище използват интернет.

Следващия въпрос „Колко често се използва интернет” ни показва, колко е важен интернет за съвременния човек, тъй като  89.7% от анкетираните посочват,че всеки ден използват интернет. Дори  и да не си дават сметка за това има потребители, за които интернет  е основен доставчик на информация, забавления и комуникация с другите. По тази причина е и изключително важно, човек да знае да го използва безопасност, защото наред с удобствата които той предоставя, там се крият  и огромни опасности. Равен е резултата на тези които ползват интернет  4-5 пъти седмично и рядко,когато се наложи -4.6 %.

На въпроса „Какво правят най-често в интернет“ 57.8 % от респондентите посочват, че използват  Facebook. Тези които го използват за теглене на музика и да играят на игри са поравно - 9.8%, на трето място с 6.4% е за да гледат клипове, 3.5% от потребителите теглят файлове, 1.7% да разговарят по Скайп и на последно място 1.2% посещават сайтове за запознанства. На този въпрос обръщаме по специално внимание, тъй като част от клиповете, които гледат анкетираните и файловете, които теглят могат да са с неприемливо съдържание, както и да са заразени с вируси. Трябва нашата интернет култура да е на много добро ниво, за да сме защитени. Сайтовете за запознанства също са пространства, в които се подвизават лица със съмнителни намерения и са едно от основните места, където педофили търсят своите жертви.

Следващия важен въпрос е, Каква лична информация оставят анкетираните -  49.1% остават името си, 13.3% никаква информация, около 11% и-мейл,около 8.7% не знаят каква информация оставят в интернет, равен резултат има 5.2% за парола и скайп, равен процент от 2.9% имаме на отговорите за град и възраст.

Добре е, че 47.1% не се чувстват застрашени използвайки интернет. Това може да е свързано с факта, че знаят как да го използват защитено или че не си дават реална сметка за опасностите на които са изложени. Около 27.9% не знаят дали са застрашени, най-вероятно защото безкритично и лековерно се отнасят към този проблем. Притеснително е, че една четвърт, а именно около 25% се чувстват застрашени – от тях около 39.8% смятат,че опасността е свързана със злоупотребата с личните им данни, 22.2% се чувстват застрашени от вируси, а 15.2% от подмамване на деца, 9.4% посочват, че за тях най-страшно е детската порнография, 5.8% са застрашени от тормоз, около 4.1% от качването  на снимки, 3.5% нищо не е опасно в интернет.

По подобен начин са отговорили и на следващия въпрос, свързан с техните страхове, когато използват интернет – за 42.4% най-голяма опасност съществува от злоупотреба с лични данни, на второ място  с 29.1% се страхуват от вируси, 9.3% посочват онлайн тормоз, 5.8% качването на снимки, 5.2% считат че има риск от подмамването на деца, около 4.7% се притесняват от детската порнография в интернет и около 3.5%  не допуснат ,че точно те могат да станат жертва.

Успокояващ е най-често посоченият отговор на следващия въпрос „Би ли потърсил помощ” при нужда. 77.2% от анкетираните ще търсят някой да им помогне. Институциите към които биха се обърнали за помощ са - 26.6% ще потърсят полицията за помощ, около22.5% ще се обърнат към родителите си, 20.8% ще потърсят приятел, 9.2% ще позвънят на горещата линия за безопасен интернет, 11% няма да потърсят никого за помощ, 8.7% ще потърсят друга помощ освен посочените и 1.2% ще потърсят помощ от учителите си.

На последния въпрос дали в България има гореща линия за безопасен интернет 66.9% посочват,че не знаят дали има, 23.8% знаят че съществува, около 9.3%  посочват, че няма  горещ телефон за безопасен интернет. Тук ние си дава сметка, че трябва да бъде популяризирана особено сред участие Линията за безопасен интернет, тъй като там на разположение има специалисти, които биха оказали най-адекватна подкрепа на нуждаещите си.

Ако можем съвсем накратко да обобщим, то анкетата ни показва, че повечето потребители на интернет са спокойни сърфирайки. Анкетираните се чувстват застрашени най-вече от злоупотребата с лични данни,вируси, подмамване на деца. По-голямата част от респондетите ще потърсят помощ полицията, на второ място родителите и на трето биха се доверили на приятели. Наясно са, че трябва предпазливо да споделят информация и да внимават когато свалят различни файлове с информация.

Все пак ще си позволим на направим едно напомняне на основните правила, които трябва да спазваме, тъй  като Интернет крие повече опасности отколкото ние потребителите предполагаме. Всеки от нас може да стане жертва в мрежата, ако не е достатъчно бдителен.

Съвети за нашата безопасност :

1. Избирайте сигурни и прилични места в мрежата за запознанства и забавление. Някои сайтове могат да поднесат доста неприятни изненади.

2. Изберете невъзможен за разкриване на истинската Ви самоличност и пола псевдоним /никнейм/, за да не станеш обект на нежелано внимание.

3. Никога не давайте лична информация в началото, а когато сте готов да кажете на някого истинското си име – нека това бъде само малкото Ви име и държавата. По отношение на адреса не давайте никакви подробности – нали не каните никого на вечеря?

4. Когато сте готов да чатите онлайн извън сайта за запознанства, използвайте различен e-mail и IM (Instant Massenger - ICQ, Skype и др.) акаунт.

5. Може да Ви се струва, че вече добре познавате своя нов интернет-приятел, но не бързайте да се срещате с него офлайн, нито пък позволявай той да Ви кара да правите това.

6. Никога не забравяйте, че онлайн хората не казват точно годините се, теглото си и т.н.

7. Не се доверявайте на снимки. Те може да са стари, или да са на съвсем други хора.

8. Когато сте готов да направите  крачка напред в отношенията, започнете с телефонно обаждане, но или скрийте своя телефонен номер, или използвайте обществен телефон.

9. Когато отивате да се срещнете с онлайн-познат - нека да е през деня, бъдете с приятел, нека да е на много оживено обществено място и непременно кажете на близък човек къде отивате.

10. Никога не се качвайте в колата и не отивайте в дома на този, с когото се срещате.

11. Уверете се, че пазите копия на разговорите си онлайн.

12. Помнете, че да си възпитан и учтив означава и към Вас да се отнасят така! Това, че някой не Ви харесва, не означава, че трябва да бъдете груб и лош с него.

Ако някога станете жертва помнете, че винаги може да се обърнете към някого за помощ (http://web112.net). Всеки родител може да предпази детето си от злосторниците и лесно да се свърже с център за помощ. Лесно е да се научим , само трябва да поискаме да го направим. Българският сайт (http://www.safenet.bg) както и американската му версия (http://www.netsmartz.org) предлагат предостатъчно информация, видеоклипове, гореща линия, полезни съвети както и истории разказани от жертви. Зад всеки клик се крие опасност!Файлове

Галерия